Πονάτε στο δάγκωμα; Μήπως έχει σπάσει δόντι; Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε κάταγμα δοντιού;

Όταν είναι επιφανειακό δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο και είναι εύκολο να αποκατασταθεί συνήθως με μία ανασύσταση σύνθετης ρητίνης ή ένα επένθετο. Αν το σπάσιμο είναι βαθύ θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία ( απονεύρωση) πριν την ανασύστασή του.



Μερικές φορές παρουσιάζεται οριζόντιο κάταγμα στην άκρη της ρίζας. Αυτό μπορεί να δίνει μικρό έως καθόλου πόνο και γίνεται αντιληπτό από τη φλεγμονή που προκαλεί στο κόκκαλο που το περιβάλλει. Η εξαγωγή του δοντιού και ο καθαρισμός της περιοχής είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα κόκκαλα τα κατάγματα των δοντιών δεν πωρώνονται. Ακόμα και μετά από ενδοδοντική θεραπεία και προστασία με στεφάνη το ρωγμώδες κάταγμα μπορεί να σταθεροποιηθεί ή μπορεί να προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να μη δέχεται μεγάλες μασητικές δυνάμεις. Ακόμα κι αν δε γεράσετε με ένα τέτοιο δόντι στο στόμα σας θα περάσετε κάποια περίοδο, μεγαλύτερη ή μικρότερη χωρίς πόνο.
Προληπτικά θα πρέπει:
Nα αποφεύγετε τις ασυνήθιστα σκληρές τροφές ( π.χ. στεγνά παξιμάδια Κρήτης)
Αν τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο (ο σύντροφός σας θα σας το πει) θα πρέπει να φοράτε ένα νάρθηκα προστασίας της σύγκλεισης που ο οδοντίατρος θα κατασκευάσει.
Αν κάνετε σκληρά αθλήματα καλό είναι να φοράτε έναν προστατευτικό νάρθηκα των μπροστινών δοντιών.
Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.,
0 σχόλια