Τι πρέπει να ξέρουμε για τον σεξουαλικό εθισμό

 Κατά τα τελευταία 5 χρόνια ο επιστημονικός κόσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του σεξουαλικού εθισμού.
Πρόκειται για ένα θέμα που εγείρει πολλά ερωτηματικά σε κοινό και ειδικούς.
1) Κατά πόσο ο σεξουαλικός εθισμός είναι πάθηση ή μια προσπάθεια των επιστημόνων να παθολογοποιήσουν την έντονη σεξουαλική επιθυμία; Η συχνότερη απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι ο σεξουαλικός εθισμός σπάνια συνδέεται με μεγάλη σεξουαλική επιθυμία.
Περισσότερο συνδέεται με την αδυναμία του ατόμου να σταματήσει μια σεξουαλική συμπεριφορά, ακόμη και όταν η έντονη ενασχόληση με αυτήν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή του.
Ισως βοηθάει να σκεφτούμε κατ’ αντιστοιχίαν ότι κάποιος με βουλιμία ή υπερφαγία δεν τρώει επειδή πεινάει ή κάποιος με εθισμό στο αλκοόλ δεν πίνει επειδή διψάει.
2) Σεξ υπήρχε ανέκαθεν στη ζωή του ανθρώπου, αλλά γιατί εθιζόμαστε τώρα σε αυτό; Η απάντηση είναι ότι τώρα έχουμε τεράστια προσβασιμότητα σε πορνογραφικό υλικό, ακόμη και από το κινητό τηλέφωνο.
3) Ποια σεξουαλική συμπεριφορά έχει ο εθισμένος; Ο σεξουαλικός εθισμός δεν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά (π.χ. σεξουαλική επαφή με πολλά άτομα, αυτοϊκανοποίηση, ηδονοβλεψία, ερωτική προσέγγιση κ.λπ.), αλλά στη σχέση του ατόμου με τη συμπεριφορά αυτή, δηλαδή με το ότι δεν μπορεί να τη σταματήσει.
Συνήθως η συγκεκριμένη συμπεριφορά αποτελεί τον σχεδόν μοναδικό τρόπο που έχει αναπτύξει για να νιώθει θετικά συναισθήματα και να διαχειρίζεται τα αρνητικά γεγονότα. Ο εθισμός γίνεται το καταφύγιό του από τα προβλήματα και τις δυσκολίες.
4) Ποιες είναι οι συνέπειές του; Δυστυχώς, όσο εξελίσσεται ο σεξουαλικός εθισμός αυξάνονται τα αρνητικά γεγονότα που κατακλύζουν τη ζωή του πάσχοντος. Συχνά, μάλιστα, συνυπάρχουν άλλοι εθισμοί, όπως σε χημικές ουσίες, διατροφικές διαταραχές ή εθισμός στην εργασία.
Ο σεξουαλικός εθισμός προκαλεί τεράστια προβλήματα στη ζωή των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους. Είναι ανάγκη να τους παρέχεται βοήθεια ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό, που σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ

Ισως σας αρέσουν

0 σχόλια